Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Úlevy pro OSVČ vlivem koronaviru

Říká se, že daně přežijí všechno. Nejspíš na tom vážně něco bude, protože ani v současné krizové situaci se nikdo z nás podávání daňového přiznání za uplynulý rok nevyhne. Možná jste teď začali mírně panikařit z toho, že nestíháte a kvůli karanténě už to pravděpodobně ani nestihnete. Uklidníme vás, panikařit nemusíte. Díky vládnímu Liberačnímu daňovému balíčku a patřičným krokům většiny pojišťoven a ČSSZ budete mít na daňové přiznání letos víc času než kdy jindy.


Co přinesl Liberační daňový balíček?

Podávání daňového přiznání vám opravdu nikdo neodpustí. Jestli to ale letos nestíháte (ať už kvůli koronaviru nebo ne), máte možnost podat daňové přiznání k dani z příjmů a daň uhradit s 3měsíčním zpožděním až do 1. července 2020, aniž byste byli pokutováni. Pokuta vám bude prominuta i při opožděném tvrzení ostatních daní, avšak v tomto případě již bude nutné prokázat spojitost s koronavirem (např. karanténa účetní nebo jiné klíčové osoby). Liberační balíček také myslí na podávání žádostí o posečkání nebo splátkování daně. Při podávání těchto žádostí vám bude odpuštěn správní poplatek (platí pro žádosti podané do 31. července 2020).

Jak jistě víte, od 1. května 2020 měla české podnikatele zasáhnout poslední vlna EET. Vzhledem k současnému nouzovému stavu se Vláda rozhodla pozastavit EET do konce nouzového stavu a na následující 3 měsíce. Buďte tedy v klidu, EET vám nejméně do července vrásky přidělávat nebude.


Jak to bude s Přehledy příjmů a výdajů OSVČ za rok 2019?

Začátek května byl termínem pro podávání Přehledů příjmů a výdajů OSVČ za rok 2019 na zdravotní pojišťovny a Českou správu sociálního zabezpečení. V souladu s Liberačním balíčkem však i pojišťovny upravily termíny, do kdy je nutné Přehledy odevzdat. Do většiny pojišťoven (s výjimkou RBP) můžete Přehledy dodat až do 3. srpna 2020. Je ale potřeba dát si pozor na další podmínky pojišťoven, abyste se vyhnuli penalizaci.

VZP například bude při pozdním odevzdání své klienty penalizovat, avšak toto penále může být zmírněno, ne-li zrušeno v případě, že prokážete spojitost pozdního odevzdání s koronavirem. ZPMV bude každé opožděné podání přehledů posuzovat jednotlivě a na základě rozhodnutí sníží případné penále. Oproti tomu ČPZP, OZP i ZPŠkoda poskytuje prodlouženou lhůtu k odevzdání Přehledů všem bez sankcí. Pojištěnci VoZP mohou odevzdat své Přehledy také až ke 3. srpnu 2020 s tím, že jim bude podle pravidel vyměřeno penále, o jehož prominutí mohou následně požádat žádostí o odstranění tvrdosti zákona.

Prodloužení termínu pro podávání Přehledů OSVČ očekáváme také u České správy sociálního zabezpečení. Toto stanovisko však zatím oficiálně potvrzeno nebylo, a proto stále jako poslední možné datum k jejich podání platí 4. květen 2020.

Nezapomeňte, že v případě, že za vás daňové přiznání podává daňový poradce, je nutné o této skutečnosti informovat pojišťovnu i ČSSZ do 30. dubna 2020, pak i pro vás platí termín odevzdání Přehledů 3. srpna 2020.


Jak vidíte, daně opravdu přežijí jakékoliv období. Kdybyste náhodou vy měli pocit, že všechny ty změny nepobíráte, nebojte se nám napsat na info@bookeepio.cz, protože my v tom chodit umíme!