Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Novoroční newsletter pro OSVČ

Nový rok neznamená jen nové začátky a předsevzetí, ale také prostor pro legislativní změny. I letos jich pár nastalo a jelikož neznalost zákona neomlouvá a my Vás nechceme nechat tápat samotné v paragrafech a zákonech, sepsali jsme pro vás pár užitečných informací.

1. Změny záloh na pojistné pro OSVČ v roce 2020

Jestliže podnikáte jako OSVČ, rozhodně pokračujte ve čtení, protože právě Vás se možná dotknou změny ve výši minimálních záloh na pojistné.

Minimální záloha na zdravotní pojištění se od 1. 1. 2020 zvyšuje na 2 352 Kč. Nezapomeňte, že termín splatnosti je od 1. dne kalendářního měsíce, za který se platí, do 8. dne měsíce následujícího (tzn. lednovou platbu je nutné odvést od 1. ledna do 8. února 2020). 

Pro tzv. “OSVČ vedlejší” (ten, kdo je po celý měsíc zaměstnancem a samostatně výdělečná činnost není jeho hlavním zdrojem příjmů) platí, že zálohy na pojistné neplatí, ale odvádí pojistné, které je vypočtené z přehledů o příjmech a výdajích OSVČ za uplynulý rok. Povinnost platit minimální zálohy se netýká těch, za které zálohy platí stát (důchodci, studenti,...). Pro tuto skupinu se však výše záloh vypočítává podle výše příjmů a výdajů. 

Ani sociální (důchodové) pojištění se neobešlo beze změn a od 1. ledna se jeho minimální záloha pro OSVČ zvýší na 2 544 Kč. Novou zálohu platíte až v následujícím měsíci po podání Přehledu OSVČ (tzn. jestliže podáváte Přehled v březnu, novou výši zálohy platíte od dubna). Do té doby platíte zálohy dle výsledků z roku 2018.

 OSVČ, které své podnikání vykonávají jako vedlejší činnost (zaměstnanci, studenti, důchodci,...) nově zaplatí minimum 1 018 Kč. 

2. EET? Od května pro všechny!

Mezi živnostníky a podnikateli je elektronická evidence tržeb poměrně ožehavé téma. Ať už jste zastánci či odpůrci tohoto systému, měli byste brát na vědomí, že od 1. května 2020 se evidence hotovostních tržeb bude týkat nově všech podnikatelů. V duchu hesla ‘Kdo je připraven, není překvapen’ vám přikládáme odkaz na článek s užitečnými informacemi k prostudování, ať vás v květnu nic nepřekvapí.

3. Už víte, kdo vám zpracuje daňové přiznání 2019?

Jako každý rok nás na konci března čeká odevzdání daňových přiznání za minulý rok. V minulých letech jste si už mohli ověřit, že v Bookeepio víme jak na to. Jestli i letos chcete mít daňové přiznání zpracované včas, správně a odborně zkontrolované od daňového poradce, neměli byste otálet a co nejdříve si zajistit jeho zpracování. A jak na to? Stačí vyplnit formulář a my Vám pošleme cenovou nabídku. Když s ní budete souhlasit, o vše se postaráme a až bude po všem, pošleme fakturu. Jednoduché, že? 

4. Jaká data si letos poznačit do diáře?

Hned z kraje roku nezapomeňte:

  • 31. ledna na přiznání silniční daně a její doplatek za minulý rok 2019.
  • 16. března vás bude čekat platba čtvrtletních záloh na daň z příjmů a hned poté si poznačte další důležité datum a to
  • 1. duben, který je posledním dnem pro podávání daňového přiznání za rok 2019. Jestliže máte daňového poradce, můžete si tuto lhůtu podání prodloužit až do 1. července 2020.
  • 15. dubna počítejte s platbou zálohy na silniční daň na rok 2020. Pokud nemáte daňového poradce, nejpozději ke
  • 4. květnu vás bude čekat podání Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ 2019 na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. V případě, že daňového poradce máte, prodlužuje se lhůta podání Přehledů až do 3. srpna 2020.
  • K 15. červnu vás čeká platba čtvrtletních/pololetních záloh na daň z příjmů a pak už máte zase na chvilku vystaráno. 

Závěrem bychom Vám chtěli poděkovat za přízeň v uplynulém roce a do nového roku 2020 Vám přejeme plno pracovních i osobních úspěchů, dosažených cílů a velkých vizí.