Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Elektronická evidence tržeb je zase o krok blíž

V první polovině února 2016 schválila vláda po dlouhém jednání a obstrukcích opozice zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). Dnes (16. 3. 2016) jej schválil i Senát. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta. Současný ministr financí očekává od zavedení EET navýšení daňového příjmu do státního rozpočtu. Evidovat se budou veškeré tržby placené v hotovosti, Finanční správa tak bude mít dokonalý přehled o uskutečněných transakcích.

Obchodník přijímající hotovost musí být v době vystavování účtenky připojen k internetu, aby mohl online komunikovat s Finanční správou. Při vystavování účtenky zašle Finanční správě údaje o transakci a obdrží zpět unikátní kód, který bude následně vytisknut na účtenku. Vše by mělo probíhat online, tudíž prakticky okamžitě a nemělo by tak docházet k nežádoucímu zdržení u pokladny.

Zákazník si bude moci pomocí unikátního kódu na účtence ověřit, zda obchodník uskutečněnou transakci skutečně přiznal. Aby byli zákazníci motivováni k převzetí účtenky, chystá Ministerstvo financí tzv. účtenkovou loterii, tj. možnost vyhrát hodnotné ceny díky účtence s unikátním kódem.

Na pozoru by měli být zejména provozovatelé stravovacích a ubytovacích zařízení. V případě, že zákon vstoupí v platnost, budou totiž povinni elektronicky evidovat tržby již koncem roku 2016. Následně se k nim budou připojovat další obory a profese.

Pro většinu podnikatelů by nemělo být technické zabezpečení elektronické evidence tržeb příliš nákladné. Pro komunikaci s Finanční správou postačí i mobilní telefon nebo tablet. V roce zavedení EET může podnikatel uplatnit 5 000 Kč slevu na dani, jako kompenzaci za zvýšení nákladů v souvislosti s jejím zavedením.

Jaké jsou tedy klady a zápory tohoto nového opatření?

Bude výrazně omezena možnost krácení tržeb. Opatření však nemusí být úspěšné v případě, že zákazník nebude požadovat účtenku a obchodník ji tedy nezaeviduje. V tomto případě by se transakce stala nedohledatelnou. V některých podnikatelských oborech, zejména tam, kde se střídá velký počet unikátních zákazníků, by mohla evidence tržeb přinést kýžené ovoce. Největší nevýhodou je hrozba úniku dat z Finanční správy ke třetím stranám. Data by mohla být následně využita pro mezikonkurenční boj. Ministerstvo financí ČR však ubezpečuje, že data budou dostatečně chráněna. 

Pokud máte jakékoli dotazy k legislativě, fungování EET nebo k technologickému zajištění, neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vám poradíme.