Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Daňový poradce se vyplatí. Víte proč?

Přemýšlíte o tom, jestli se budete starat o své účetnictví a daně sami, nebo jestli tyto záležitosti raději přenecháte odborníkům? Možná se vám na první pohled může zdát, že platit daňového poradce je pro vás zbytečná investice navíc. Pokud se na celou věc ale podíváte komplexně, zjistíte, že tato investice se vám opravdu vyplatí. Minimálně si ušetříte spoustu nervů a času, ale v některých případech i peněz.

Kdo je daňový poradce a jaké služby nabízí?

Daňovým poradcem může být pouze člověk, který úspěšně absolvoval zákonem stanovenou zkoušku v oboru daňového poradenství. Jedná se o poměrně náročnou zkoušku s přesahem do dalších oborů (např. účetnictví, sociální a zdravotní pojištění, ekonomika…), kterou úspěšně absolvuje zpravidla jen kolem 20 % uchazečů.

Daňový poradce je odborníkem na daňové řízení a za své klienty přebírá veškeré starosti spojené s daňovým přiznáním. Nestará se jen o daňová tvrzení a hlášení, ale zastupuje klienta také při komunikaci s finančním úřadem a v případě potíží i u správního soudu. Dělá přehledy pro zdravotní pojišťovnu a zprávu sociálního zabezpečení. Samozřejmě je také kdykoli k dispozici pro konzultace a zodpovídání jakýchkoli dotazů.

Velkou výhodou je samozřejmě i to, že daňový poradce ručí za svou práci a má zodpovědnost za správu daní svých klientů. Proti případným škodám, které by při své práci způsobil, musí být ze zákona pojištěný, což znamená, že klient nemusí mít žádný strach, že by on sám musel řešit jakékoli problémy. Daňový poradci často předchází škodám, které by si poplatník mohl způsobit díky své nedokonalé znalosti světa daní, v němž není vždy jednoduché se orientovat.

Etický kodex Komory daňových poradců České republiky

Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že váš daňový poradce je skutečný a spolehlivý odborník, ověřte si, že se přihlásil k Etickému kodexu. Cílem tohoto kodexu je zajistit vysoký profesní i morální standard v oblasti daňového poradenství.

Členství v Etickém kodexu nutí daňového poradce být ještě mnohem profesionálnějším, pečlivějším, svědomitějším a zodpovědnějším. Poradce se navíc zavazuje k mlčenlivosti, korektnosti a diskrétnosti.

Profesionální daňový poradce se musí také pořád vzdělávat, aby mohl neustále pružně reagovat na veškeré změny v zákoně a na různé běžné, ale i netradiční situace. To je zárukou, že má ve svém oboru perfektní přehled a vždy přesně a okamžitě ví, co jak řešit, co je a není potřeba a jak nejlépe vyřešit jakýkoli problém.

Z jakých důvodů se odborná pomoc v oblasti daní a financí vyplatí?

Pojďme si tedy stručně a přehledně shrnout, proč je daňový poradce přínosnou pomocí.

  • nese zodpovědnost za případné škody a ručí za správnost procesu
  • zaručuje vysokou odbornost a má neustále aktuální znalosti
  • je vázán mlčenlivostí
  • klient, za kterého řeší daňové přiznání daňový poradce, může platit daně až v červnu
  • stojí vždy na straně klienta a chrání jeho zájmy
  • má k dispozici řadu profesionálních nástrojů, díky nimž vše řeší rychle a efektivně
  • šetří klientům čas a starosti

Existuje více možností spolupráce s daňovým poradcem

S daňovým poradcem můžete navázat 3 typy spolupráce:

  1. Daňový poradce zpracovává klientovi kompletně veškeré účetnictví. Tato varianta je finančně náročnější, na druhou stranu však klient ušetří náklady na vlastní pracovníky.
  2. Daňový poradce klientovi průběžně každý měsíc kontroluje účetnictví, o které se však stará interní firemní účetní. 
  3. Daňový poradce klientovi kontroluje účetnictví (vedené opět interní firemní účetní) za celý rok zpětně a podává přiznání k dani z příjmů. 

V každém případě je ale nutné oslovit poradce s dostatečným předstihem. Plnou moc pro daňového poradce od vás musí finanční úřad obdržet do 1. dubna. Zdravotní pojišťovna i správa sociálního zabezpečení se musí informaci o tom, kdo za vás přiznání zpracovává, dozvědět nejpozději do konce dubna.

Daňové přiznání a zaplacení daně opravdu nepodceňujte. Za zdržení, nepřiznání či chybné přiznání daně jsou poměrně vysoké sankce.