Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Podzimní účetní a daňové novinky (prosinec 2019)

Změna zaokrouhlení dokladů
S platností od 1. října 2019 se nás všech začala týkat změna v zaokrouhlování částky k platbě. Nehrozte se, nejedná se o velké reformy. Zkontrolujte si ve svých fakturačním softwarech, že bezhotovostní platby buď nezaokrouhlujete vůbec nebo, pokud je zaokrouhlujete, podléhá toto zaokrouhlení DPH.

Tzn. v závěrečné rekapitulaci k DPH na faktuře nesmí být částka zaokrouhlení uvedena v sazbě 0 %. U hotovostních plateb je dovolena výjimka a rozdíl vzniklý zaokrouhlením nepodléhá DPH, tj. může být uveden v nulové sazbě DPH.

eNeschopenky aneb konec zmatků s papírky
Papírovým neschopenkám pomalu ale jistě zvoní hrana. Díky digitalizaci veřejné správy nás od 1. ledna 2020 čeká novinka - eNeschopenka. Zaměstnancům odpadne starost s nošením papírových neschopenek do práce a co to bude znamenat pro zaměstnavatele?

Pomocí ePortálu ČSSZ a nebo notifikací zasílaných do datové schránky budete moci přehledně vidět evidenci vašich zaměstnanců v pracovní neschopnosti včetně data vzniku a ukončení pracovní neschopnosti a všeho ostatního potřebného. Navíc vám odpadne starost o získání podkladů od zaměstnance pro výplatu nemocenské dávky, protože vše budete mít přímo u sebe. A to se vyplatí!

Tipy a triky pro uživatele Fakturoidu
Fakturační systém Fakturoid užíváme denně a máme ho už v malíčku. Ale co vy a Fakturoid, už jste se stačili skamarádit? Abychom vám jeho používání zjednodušili, máme pro vás pár tipů:


1. Jestliže vystavujete pravidelně stejnou fakturu a unavuje vás na ni neustále myslet, zbystřete. Stačí rozkliknout sekci Faktury, v přehledu vybrat Pravidelné faktury a založit Novou pravidelnou fakturu a Fakturoid už na to každý měsíc bude myslet za vás.


2. Ať už jste na výsledky zaměření více či méně, k tomu abychom něčeho dosáhli je třeba mít pořádný plán. To ví i Fakturoid, a proto pro vás má nově funkci Plány. V sekci Statistiky najdete kartu Plány, kde si můžete naklikat představy, sny a cíle, kterých s vaším podnikem chcete dosáhnout.

A co je nového v Bookeepio?
I když je účetnictví trochu neosobní obor plný čísel a faktur, snažíme se, aby naše spolupráce nebyla jen o číslech. Je tedy milou povinností sdělit vám pár zásadních novinek poslední doby.

Největší novinkou je jednoznačně změna našeho sídla. Z malé kanceláře na Křenové jsme přesídlili do nově zrekonstruovaného Paláce Jalta na Dominikánském náměstí. Nejen že máme víc prostoru pro práci, ale především víc prostoru na setkávání se s vámi, našimi klienty.

Stejně tak jako prostory se zvětšuje i náš tým. V poslední době mezi nás přibyly dvě šikovné junior účetní, které se starají o vaše účty a faktury, a jedna asistentka, která nám kryje záda v back office.


Ze srdce vám děkujeme a přejeme vám úspěšné plnění jak podnikatelských, tak osobních cílů.